26.1.12

Fáze I - Útočná (2.část)





Kategorie 8: Rostlinný protein
V poslední době jsme zaznamenali vyšší dopit po rostlinných náhradách bílkovin, jako je tofu, sója, tempeh, seitan. Jenom dva produkty z vyjmenovaných můžeme jíst v první fázi neomezeně, je to tofu a seiten. A to proto, že složením se přibližují ke kvalitní bílkovinové potravině. Další produkty a to i sojový jogurt, texturované sójové maso, sojové mléko, bych doporučoval jen vegetariánům jako obměnu jídelníčku, nebo nevegetariánům jako "tolerovanou potravinu", jelikož jejich obsah sacharidů je vyšší, než by bylo žádoucí.Pokud chcete dosáhnout co nejlepších výsledků, do diety je nezařazujte.


Kategorie 9: Odtučněné mléčné výrobky
Odtučněné mléko, nízkotučné jogurty, nízkotučné zakysané smetany, netučný smetanový sýr a nízkotučné tvarohy byly vyvinuty, aby hubnutí jednodušší :) Při zpracování mléka na sýr se procesem promění laktóza (jediný cukr, které mléko obsahuje) a zbude tak prakticky jen protein. V dnešní době můžeme na pultech najít taky jogurty slazené náhradním sladidlem, nebo obohaceny ovocem. Ta první skupina je pro naší dietu mnohem výhodnější, jelikož ovoce v první fázi naší diety není povoleno.
Proto omezte příjem nízkotučných jogurtů s ovocem na maximum 200g denně. Nicméně, pokud chcete zhubnout v této fáze co nejvíc, tak jogurty s ovocem nejezte vůbec.

Celkové množství mléčných výrobků by nemělo přesáhnout 1 kilo denně.



Kategorie 10: Tekutiny
Striktně dodržujte pitný režim, snažte se vypít minimálně litr a půl minerální vody s nižším obsahu sodíku nebo pramenité vody. K tomu si můžete dát neomezené množství nekalorických nápojů (Cola, Pepsi), rsp. nápojů, které mají méně než 1calorii na 200 ml. Hodně lidí se tady bojí přijmu Aspartamu jako náhradního sladidla v takovýchto nápojích. Výzkumy ukazují, že se není čeho bát, jelikož Aspartam a jiné sladidla jsou používány denně miliony lidí a nebyla prokázána souvislost mezi některým onemocněním a používáním náhradního sladidla.


Kategorie 11: Ovesné otruby
V první, útoční, fázi snězte 1,5 polévkové lžíce otrub. Je jedno, jestli si je zamícháte do jogurtu , nebo z nich uděláte placky, či jiný dezert. Je taky jedno, ve které části dne je budete jíst, nebo jestli si je rozdělíte na několik dávek. Je důležité pochopit výhodu používání otrub v dietě. Otruby jsou slupka z ovesného zrna - je bohatá na proteiny a chudá na sacharidy, to je to, co hledáme. Ovesné otruby taky vážou na sebe tuky a vyvádějí je z těla ven.




Inspirované zdrojem: dukandiet.com

Fáza I - Útočná (1.část)



Program Dukanove diety začíná takzvanou "Útočnou fází", která je založena na přijmu bílkovin a 1,5 polévkové lžíce ovesných otrub. Tato fáze může trvat tři až sedm dnů, záleží na tom, kolik chcete zhubnout.
Každopádně se nedoporučuje držet jí víc, než 10 dnů a to kvůli sníženému příjmu minerálů a vitaminů.




Povolené potraviny v I.fázi:
Kategorie 1: libové maso
Hovězí: Pečené nebo grilované hovězí maso je povoleno, a to steaky,jazyk, panenka, svíčková a roštěná. Vyhněte se žebrám a jiným více tučným partiím.
Telecí: Doporučují se telecí kotlety a jiné celé kousky masa, pokud jsou zbaveny viditelných mastných částí.
Zvěřina: Povoleny všechny části, pokud jsou zbaveny viditelného tuku.
Vepřové maso: libové kusy jsou povoleny, jako je například svíčková, panenka pečená,
nebo dobře opracovaný řez středu kotlety.
Jehněčí: Není povoleno v této fázi.



Maso můžete připravit na grilu, na pekáči, v troubě nebo jen uvařením. Pamatujte ale, že olej není k přípravě povolen. Používejte tedy kvalitní nádobí, pečící papír a podobně. Pokud se vám maso na pánvičce připaluje, příště použijte pár kapek rostlinného oleje na pánvičku a kuchyňskou utěrkou je rozetřete po celém povrchu.
Pamatujte, že čím déle se maso teplotně připravuje, tím víc se zbaví tuku. Po přípravě masa (mimo vaření) je vhodné pomocí kuchyňské utěrky vysát zbylý tuk z masa. 
Taky je vhodná domácí příprava karbanátků (mleté maso, koření a bílka) ale taky nezapomínejte na přípravu bez oleje.
Můžete si taky dopřát tatarský biftek, pokud naprosto důvěřujete zdroji, ze kterého je maso určeno. 
K přípravě masa můžete použít jakékoliv bylinky na dochucení (kmín, majoránka, oregano..)


Kategorie 2: vnitřnostiZ vnitřnost jsou povoleny pouze játra (hovězí, telecí nebo drůbeží), ledviny a jazyk.Játra jsou bohaté na vitamíny, který je velmi užitečný při dietě. Bohužel, játra mají vysoký obsah cholesterolu, takže pokud máte kardiovaskulární problémy, nejezte je.

Kategorie 3: RybyTady neexistuje žádné omezení. Můžete si vybrat ryby čerstvé, mražené, uzené, sušené, nebo konzervované (ale ne v oleji nebo v omáčce s obsahem tuku). Povoleny jsou všechny tučné ryby (makrela, losos, sardinky...). Bílé ryby jsou taky povoleny úplně všechny (treska, pstruh, kapr, sumec, okoun, platýs...)Uzené ryby je povoleny taky. Hledejte ale například raději uzený steak z lososa, než celého uzeného lososa, jelikož ten má víc tuku.
Rybí konzervy jsou povoleny všechny, pokud jsou to ryby konzervované v slaném nálevu nebo ve vlastní šťávě. Konzervované sardinky v rajčatové omáčce jsou také povoleny, pozor ale na přídavky cukru v těchto omáčkách!
Krabí tyčinky jsou taky povoleny,ale s mírou. Vybírejte ty, které mají vyšší obsah masa (minimálně 50%). Pozor na obsah cukru v tyčinkách.


Kategorie 4: Mořské plody
Zde se meze nekladou, dejte pozor jen na obsah soli v již připravených produktech. Pokud je kupujete v konzervě, kupujte ty ve vlastní šťávě nebo v rajčatové omáčce.


Kategorie 5: Drůbeží maso
Tady neplatí skoro žádná omezení. Nepřehánějte to jen s drůbeží, která má plovoucí blány (husa, kachna) a vždy po přípravě sundejte z masa kůži. Taky nejezte křídla a to ani z kuřete.
Pamatujte, že nejkvalitnější bílkovinu obsahuje kuřecí prso, pak stehno a až pak křídlo (které ale v této fázi nejíme).
To stejné platí i pro bažanty, prepelice a podobně.

Kategorie 6: Šunka
Šunka (jakákoliv, drůbeží, vepřová) je povolena ta, která má obsah tuku do 4%. To platí u vysoce kvalitní šunky nad 90% masa. U takovéto šunky neplatí žádné omezení, omezit vás může ale vaše peněženka.

Kategorie 7: Vejce
Zde asi jen stručně - bílka na jakýkoliv způsob bez omezení. V této fázi jsou povoleny dva žloutky na den. 
Pro ty, co mají problémy s cholesterolem platí omezení 2 až 4 žloutky na týden.


Zdroj: dukandiet.com

25.1.12

Čokoládový dortík


Čas přípravy: 10 minut
Fáze: II.fáze


Ingredience:
400 ml odstředěného mléka
1 polévková lžíce nízkotučné kakaa
1 lžíce kukuřičné mouky (nebo škrob, puding)
30 g nízkotučného smetanového sýra (pomazánkové máslo)
3 lžíce krystalového Splenda sladidla (nebo Stévie)

Příprava:

Rozmíchejte mouku v 200 ml mléka tak, aby se úplně rozpustila.
V malé pánvi rozpusťte kakao ve zbytku mléka, přiveďte k varu jemně, za stálého míchání. Přidejte rozpuštěnou mouku do hrnce a pořád míchejte, až směs zhoustne.
Sejměte z plamene, přidejte pomazánkové máslo a sladidlo, rozmíchejte do hladka. Rozdělte do 6ti menších misek, přikryjte igelitovou fólií a vložte do lednice stuhnout minimálně hodinu.



9.1.12

Tuňákovo - lososový karbanátek



Čas vaření: 4-6 minut
Fáze: všechny fáze
Ingedience:
1 vejce
1/2 konzervy tuňáka ve vlastní štávě
1 filet z lososa
Nakrájená pažitka (trocha na dochucení)
Česnek v prášku
Sůl a pepř
Dvě polévkové lžíce ovesných otrub

Příprava: 
Pokrájejte lososa na kousky, rozmíchejte s celým vejcem, tuňákem a dochuťte solí / pepřem. Udělejte menší karbanátky, poválejte je v otrubách a položte na rozpálenou pánev. Opékáme 2-3 minuty na každé straně.
Zdroj: www.dukandiet.co.uk

Výsledky dle Dukanových stránek

Zde je interpretace výsledků, které obdržíte z Dukanových stránek.
Uvádím konkrétní výsledky pro mně:



Výpočet váhy dle Dukanovych stranek

Zde najdete překlad návodu na to, jak si na oficiálních stránkach Dukanove diety vypočítáte váhu, na kterou můžete pomocí Dukan diety zhubnout a kolik dní máte v vytrvat v prní fáze.

ORIGINÁL
http://www.dukandiet.co.uk/en/350-subscribe.html?UnitW=0&Firstname=&Sexe=1&WeightWanted0=&WeightWanted1=55&IsFastResultRequired=1&x=93&y=19

PŘEKLAD

Každý obrázek se zvětší, když na něj poklikáte!